Hvorfor detox er fup!

detox

Julemåneden er slut, hvor mange ofte gerne vil starte det nye år på den bedst mulige måde. For mange betyder dette, at det er tid til at “detoxe” og udrense og afgifte kroppen for at genoprette balancen. Dette er rent ud sagt unødvendigt, hvorfor detox kure er fup, idet vi har en fantastisk krop, der gør arbejdet for os!

Kroppens syre/base balance er et udtryk for pH værdien i henholdsvis intracellulærvæsken og ekstracellulærvæsken, dvs. væsken inden i og udenom cellerne. En normal pH ligger mellem 6,8-7,8 i ekstracellulærvæsken. Hvis pH kommer uden for 7,35-7,45 vil kroppen automatisk selv rette ind og reagere mod dette. Ellers vil enzymernes aktivitet samt proteinernes struktur blive ødelagt. Hvad der kan påvirke kroppens syre/base balancen er kosten. Om kosten er syre- eller basedannede. En helt almindelig kost giver et lille syreoverskud, pga. animalsk indtagelse – vegetarianere har derimod et baseoverskud pga. den større vegetabilske indtagelse.

Men intet af de to ovenstående senarier er et problem, hvorfor der ikke er et behov for at detoxe. Kroppen er så smart indrettet med et forsvarssystem eller et buffersystem, der er selvregulerende og på den måde holder pH værdien og balancen i kroppen ved lige. Det eneste du skal gøre er at spise sundt og varieret og være fysisk aktivt, så ”detoxer” du på den måde. Men hvordan fungerer det så lige?

Mekanismen bag forsvarssystemet eller buffersystemet indebærer lungerne, nyrerne samt kroppens eget buffersystem – nemlig kulsyre-bicarbonat bufferen. Disse 3 i kombination holder dig i balance, hvormed der ikke er et behov for at detoxe med diverse juicekure mm. (Det eneste diverse juicekure gør, som er videnskabeligt bevist er, at du grundet den proteinfattig lavkaloriediæt mister muskelmasse. I forbindelse med et vægttab er det vigtigt at have en øget mængde muskelmasse, idet en stor og trænet muskel i forbrænder mere energi end en lille muskel).

Lungerne korrigerer metaboliske forstyrrelser ved at forandre udåndingen af CO2, som er en flygtig syre. Ved forøget syre/H+ koncentration i blodet, stimuleres ventilationen, så du trækker vejret lidt hyppigere, hvormed mere CO2 udåndes og pH normaliseres. Ved nedsat syre/H+ koncentration i blodet, altså hvor der er en basisk tilstand i kroppen reducerer lungerne ventilationen, hvormed mere CO2 (syre holdes tilbage) og pH dermed normaliseres.

Nyrernes opgave er at fjerne overskydende ikke-flygtige syrer, fx fosforsyre, svovlsyre, mælkesyrer ved at producere bicarbonat, som neutraliserer syrerne, hvormed disse udskilles via urinen og pH normaliseres. Ved alkalose, altså for meget base i kroppen, udskiller nyrerne bicarbonat med urinen istedet for H+, så pH igen normaliseres og kroppen kommer i balance.

Kroppens egent system opretholder balancen ved, at når der tilsættes syrer/H+, fx via en helt almindelig kost med animalske produkter (mælk, ost, kød mm.), så reagerer syren/ H+ med bicarbonat og danner kulsyre. Kulsyren laves til CO2, som udåndes under dannelsen af vand som slutprodukt, hvormed syren er blevet ”neutraliseret” og balancen bliver genoprettet. Omvendt når der er for lidt syre/H+, så afgiver kulsyren sin H+, så balancen og den rette pH igen normalisere.

Kroppens 3 forsvarssystemer eller bufferesystemer arbejder alle samtidigt og efter behov. Ingen af bufferne fjerner ikke hverken syrer/H+ eller base fra kroppen – de regulerer og genopretter blot balancen og den rette pH værdi. Så der er ikke et behov for at deloxe eller andet fup!